konst

Ingen idolbild av drottningen i Malmö

När den tyske konceptkonstnären Hans-Peter Feldmann ville ha med en bild på drottning Silvia i sin pågående utställning på Malmö konsthall blev det nej från det svenska hovet.

– Jag tar ofta starkt intryck av bilder som det ju vimlar av i vårt samhälle, säger Hans-Peter Feldmann. Bildikoner som under ytan alltid har en historia att berätta.

Feldmann är som besatt av bilder, bilder han hittar i tidningar, böcker och på loppmarknader och som han sen gärna ger en egen liten "touche". Som den målning av en lätt vindögd Karl Marx som nu hänger på Malmö konsthall.

– Den här bilden av Karl Marx är inte bara en bild av en person, där bakom döljer sig också världspolitik och filosofi, säger Feldmann.

I det "Schattenspiel", den skuggspelsteater som Feldmann konstruerat med hjälp av strålkastare och små snurrande figurer från populärkulturens bakgårdar målar han på den vita väggen upp en nutida dödsdans, "dance macabre".

I den bildrika katalog som fungerar som en del av utställningen och som producerats i samarbete med England och Spanien hittar man idolliknande bilder av både den engelska och spanska drottningen. Men vår egen Silvia saknas, någon bild av henne fick han inte använda.

Feldmann har ingen aning om varför det svenska hovet inte ville ha något med honom att göra. Lite synd, här hade Silvia kunnat figurera vid sidan av skönhetsdrottningar som till exempel Hollywood-ikonen Kim Novak, som enligt Hans-Peter Feldmann är något av det vackraste som finns. När han var tonåring på 50-talet och såg henne i filmer som Hitchcocks "Vertigo" blev han som förstummad. Kim Novak, denna svala blondin, så fjärran från alla vulgära sexbomber.

Lars Lönroth, SR Kulturnytt
lars.lonroth@sr.se

Utställningen på Malmö konsthall pågår till och med den 2 maj.