Teater

Stadsteatern lägger ner "Orestien"

Konkurrensen kring vem som skulle sätta upp "Orestien" i Göteborg blev för mycket. Göteborgs stadsteater meddelar nu att man lägger ner planerna på att sätta upp pjäsen och överlåter istället det ansvaret till Lars Norén och Folkteatern.

"Publiken i Göteborg behöver en större variation än två Orestien under ett och samma år", skriver Göteborgs stadsteater i ett pressmeddelande.

I september 2009 offentliggjorde regissören Stefan Metz och teaterchefen Anna Takanen att de planerade att sätta upp Orestien på Göteborgs Stadsteater. Men kort därefter gick även Lars Norén ut och annonserade samma pjäs på Folkteatern.

Dilemma. Vem skulle visa Orestien? Göteborgs stadsteater konstaterar att de blev förvånade, och om "detta utspelat sig i Norge hade teatern haft spelrätten skyddad" genom ett avtal som skyddar klassiker. Men nu väljer teatern alltså att skänka pjäsen till Folkteatern och tidigarelägger istället Henrik Ibsens "Peer Gynt" som skulle ha haft premiär 2011.

Göteborgs Stadsteater avslutar med ett kanske inte alltför hjärligt "vi önskar självfallet Folkteatern och Lars Norén lycka till."

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.