1 av 2
Foto: Malin Arnesson
2 av 2
Susanna Stern och Natalie Hernborg i Karmelitsystrarna. Foto: Malin Arnesson.
opera

Karmelitsystrarna - en hel ädelsten

Fruktan, rädsla och nåd. Det är ämnen för Francis Poulencs opera Karmelitsystrarna, om dödsdömda nunnor under franska revolutionen.

Uppsättningen är som en sån där liten smyckad ask man kan få se på Antikrundan. Oansenlig vid första blicken, men fylld av skönhet när de går närmare och vi får se ädelstenarna.

Regissören Maria Sundqvist och scenografen Leif Persson har valt att göra en historisk, tidstrogen version. Inga moderna attiraljer, ingen verfremdung utan berättelsen rakt upp och ner.
   En ung adelskvinna är en orolig, ängslig sådan – dels av inre tvång, dels som en föraning av den sociala oro som finns och växer i samhället. Hon går i kloster hos Karmelitsystrarna. Hon blir Syster Blanche av Kristi dödsångest.

Genom hennes inträde får vi se bilder av nunnornas flit, deras religiositet, men också deras tvivel. Kampen med Gud. Men det handlar inte bara om religion utan också om mänsklig skröplighet och skulden av att överleva en katastrof.

Så bryter den franska revolutionen ut och nunnorna blir dömda till döden. Allt bygger på en ögonvittnesskildring – en överlevande nunna berättar om när de andra år 1794 går sjungande mot giljotinen.
   Hela operan arbetar mot de sista femton minuterna, den starka och berömda slutscenen.

Det är annars först och främst en dialogopera där spänningen ligger i texten, en text som Poulenc gav en melodiös tonal 50-tals klang. Joachim Gustafsson leder Malmö operaorkester och han får fram många nyanser, bland annat underbara blåsarinsatser.

Det blir något av en oratorieopera med sina långsamma tempi och det kräver bra sång och agerande som inte överdriver och skapar tomma gester. Natalie Hernborg, Ethel Schelin, Charlotta Larsson, Miriam Treichl och Susanna Stern klarar alla av det där – överhuvudtaget verkar sångarna vara handplockade för sina roller.

Ja, det blir en helhet – så härligt det är med helhet!

Per Feltzin, SR Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Karmelitsystrarnas premiär spelades in och sänds i Sveriges Radio P2 lördag kväll den 6 mars 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista