kulturpolitik

Tory vill ha mer pengar till kultur

Det ska bli mer privata pengar till kulturen om dom konservativa vinner valet i Storbritannien än om Labourregeringen sitter kvar. Det säger de konservativas talesman i kulturfrågor, Jeremy Hunt, på partiets valupptakt.

Han sneglar på den amerikanska modellen. Det ska bli skattelättnader för dom som donerar och kulturinstitutioner ska stimuleras att själva ordna fram donationer. Men Jeremy Hunt understryker att dom privata pengarna ska vara ett extra tillskott och inte ersätta delar av det statliga kulturstödet.

För betydligt mer än tidigare konservativa regeringar så betonar dagens Toryparti nödvändigheten av statliga pengar till kulturen. Men förmodligen blir det ändå nedskärningar i kulturbudgeten om dom konservativa vinner valet som ett led i att minska Storbritanniens enorma budgetunderskott.

Jeremy Hunt har under sina dryga två år som kulturtalesman lyckats bli mer accepterad av dom normalt vänstersinnade kulturarbetarna än vad konservativa politiker brukar vara men han har inga illusioner om att han ska få en majoritet av dom att rösta på Tories.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista