1 av 2
Det vinnande förslaget Delphinium.(Foto: Sveriges Arkitekter)
2 av 2
Heike Hanada. Foto:Claus Bach
ARKITEKTUR

Vad hände med nya Stadsbiblioteket?

Frågan gäller den sex år långa process som genomfördes för att få fram en lämplig ombyggnad av Stockholms berömda Stadsbibliotek, signerat Gunnar Asplund. Tävlingen vanns av Berlinarkitekten Heike Hanada, men efter diverse påtryckningar lade stadens politiker projektet som kostat ett antal miljoner på is, ett beslut som fortfarande inte fått någon vettig förklaring.

I går kväll deltog Heike Hanada i en debatt om detta på ABF-huset i Stockholm, anordnad av Stockholms Arkitektförening.

Vinnande arkitekten Heike Hanada var glad och lite omtumlad efter debatten, där hennes förslag ömsom hyllades av flera arkitekter och sågades av några.

Själv har hon sagt att nedläggningen av projektet beror på ”ren och skär feghet som återspeglar misstron mot modern arkitektur”, och signifikativt var väl att ingen från den politiska majoriteten, med kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt i spetsen, ville delta i diskussionen.

Att arkitekter vinner tävlingar som sedan ändå inte realiseras, det är något som hänt i alla tider, och steget efteråt, när man ska få den praktiska processen genom det politiska maskineriet, brukar betecknas som den svåraste fasen.

Ändå betraktar stora delar av arkitektsverige nedläggningen av biblioteksutbyggnaden som ett slag i ansiktet på kåren och ett gigantiskt slöseri på arbete och pengar.

Att arkitekter är så oense om olika byggprojekts kvalité får man väl leva med, men vem ska man lita på? Kan en så hallstämplat kvalificerad jury ha tänkt så fel?

Klart är i alla fall att det tycks ha räckt med några kritiska inlägg från inflytelserika kulturlobbyister som Horace Engdahl, Per Wästberg och Jeanette Bonnier, samt ett brev från det antikvariska nätverk som skyddar världsarvsobjekt för att skjuta projektet i sank. Dessa tyckte att Hanadas utbyggnad inte var tillräckligt vördsamt mot Asplunds huvudbyggnad, något hon förstås bestrider, Asplund-fan som hon är.

Vad som kvarstår är dock den ursprungliga problematiken, som stadsbibliotekarien Inga Lundén kom med för tio år sen, att staden behöver ett större, utbyggt huvudbibliotek.

Karsten Thurfjell, SR Kulturnytt
karsten.thurfjell@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista