Mårten Svedberg, Lindy Larsson. Fotograf: Peter Westrup
teater

Belyst homosexualitet på Malmöscen

Den värjer inte för något - Malmö stadsteaters nya pjäs om homosexualitet. Här behandlas allt ifrån analsex till kärlek och till alla myter som finns om homosexuella.

All we need is love, bygger på intervjuer med Malmöbor som sedan Klas Abrahamsson satt samman till en pjäs.

I föreställningen får man möta sex män. Både myterna och sanningarna om homosexuella tas upp. Och syftet är egentligen bara att ge en liten tankeställare, säger regissör Ronny Danielsson.

– Det här ämnet är otroligt komplicerat på det sättet att olika människor har öppnat olika dörrar. För någon kanske vi inte öppnar någon ny dörr, och för andra öppnar vi bara nya dörrar, och allt däremellan. Och vad jag hopps är att folk får en inblick, till exempel som att några kan säga "åh, vad trevligt att det bor två homosexuella till på er gata". Som om det skulle vara något speciellt, det skulle man aldrig säga i ett hetero-perspektiv. Sådana små tankeställare skulle jag vilja plantera hos publiken.

Du är gammal lärare, är det en präktig folkundervisning som du sysslar med?

– Det tycker jag inte. Det känns inte så att vi lär ut någonting, vi bara öppnar ögonen för vissa situationer, säger Ronny Danielsson.

Språket är emellanåt grovt. I första akten lägger man mer kraft på att diskutera det sexuella, medan det handlar mer om känslor och kärlek i den andra. Och det har inte varit helt enkelt att gestalta alla karaktärer, säger Kenneth Milldoff som spelar en äldre homosexuell man.

– Man måste lära sig att avstå. Det är inte jättelätt att se på människor om de är homosexuella eller ej. Jag kan definitivt inte avgöra det. Det är så lätt att falla i klyschorna med mjuka handleder, höja rösten och så. Jag vill inte göra det, jag vill försöka hitta något djup i honom i den mån det går, säger han.

Lindy Larsson, som gör en av de andra rollerna, du tvärtom krävde att det skulle vara en fjolla med. Du är själv homosexuell och det är viktigt för dig, varför då?

– Därför att fjollan har så låg status i bögvärlden och jag känner att fjollan behöver få revansch.

I akt ett gör jag klichébilden av fjollan, men i andra akten kommer fjollans försvarstal, och det är jätteviktigt för mig, revansch liksom, säger Lindy Larsson.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Premiär på all we need is love är den 6 mars på Intiman i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".