Harold Pinter. Foto: Max Nash
biografi

Brokigt jetsetliv i bok om Pinter

Den brittiska författaren Antonia Fraser har skrivit en mängd historiska biografier som vunnit priser och sålt i stora upplagor. Det är till exempel hennes biografi över Marie Antoinette som låg till grund för Sofia Coppolas omsusade film.
   Men Antonia Fraser var också gift med nobelpristagaren Harold Pinter och hon har nu skrivit en bok om deras liv tillsammans, baserad på hennes egna dagböcker. En bok som väckt stor uppmärksamhet i England. "Must you go? My life with Harold Pinter" är titeln.

Den kände teaterkritikern Michael Billington , som själv skrivit en biografi över Harold Pinter har hyllat Antonia Frasers bok. Boyd Tonkin, som recenserade boken i the Independent, är mer tveksam och skriver att den är ”naivt dränkt i parfymerat privilegium”.
   Historien är, hur som helst, nästan för bra för att vara sann. Den adliga Antonia Fraser, gift med en konservativ parlamentsledamot, katolik och sexbarnsmor (!) möter 1975 den radikale  Pinter, med rötterna i judisk arbetarklass, på en fest. Även han är gift och har en son. Antonia är 42 och Harold 44. De blir passionerat förälskade och de gör skandal.

Men alla problem med skilsmässor och det praktiska, de flyger Antonia Fraser förbi i boken – buren av sin blonda självklara klass och stil. Hennes man konstaterar längs vägen att Harold Pinter ju är samtidens mest kände dramatiker och att det hela därför är ”very suitable”. Mycket passande. Och så var det klart. Så brittiskt att man baxnar.

Antonia landar i ännu ett cocktailparty och fäller ännu ett omdöme om någon annan superkändis. Politisk eller konstnärlig. Det går lika bra. Och så gör hon eller Harold succé med en ny bok eller pjäs.
   Från ett svenskt perspektiv är det intressant att se hur Pinter, som det verkar, helt obekymrat levde detta högborgerliga liv. (För det är förstås vad det är: högborgerlighetens frihet att vara lagom bohemisk…) Det är långt ifrån den rufsiga provokatör han ofta framstod som i offentligheten. Att Pinters son byter efternamn och bryter helt med sin far – det passeras snabbt i boken, som ett faktum bara. Antonia Frasers egna barn nämns när de tagit en examen eller ser ovanligt vackra ut.

Men det är just detta svala omedvetna drag, parat med skarp intelligens, politisk vilja och - inte minst – en reducerad och mycket precis litterär stil, som gör boken både underhållande och fascinerande. Och så tror man på dem, som par, man känner att de verkligen trivs ihop.
   Sen är det ju ett tidsdokument också. Av ett brokigt jet-set som flyger mellan kontinenterna under 70- och 80-talen. Av en mycket speciell och glamorös radikalitet.
   Antonia Fraser verkar superstark, hennes samhörighet med Pinter blev livslång. 33 år fick de tillsammans. Hon fanns vid hans sida när han dog år 2008.

Anneli Dufva
anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista