Liao Yiwu är en frispråkig författare och regimkritiker.
Nyhet

Författaren Liao Yiwu hålls i husarrest

Den kinesiska författaren Liao Yiwu hålls i husarrest på obestämd tid. Detta sedan han försökt resa till litteraturfestivalen i Köln.

Liao Yiwu, författare, poet och regimkritiker, satt i måndags på planet till Tyskland när flygvärdinnan sade att några personer letade efter honom. Liao fördes till en polisstation och förhördes i fyra timmar om varför han skulle hålla tal på Kölns internationella litteraturfestival.

– Det är ett kulturellt evenemang, inget politiskt. Sån dramatik! säger Liao från husarresten, enligt AP.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle beklagade Kinas beslut att hindra Liao Yiwu från att resa.

– Vi kommer att fortsätta att argumentera för yttrandefrihet och medborgerliga rättigheter i en öppen dialog med Kina och hoppas att kunna välkomna Liao Yiwu i Tyskland snart, sade han.

Liaos verk är till stor del bannlysta i Kina, men har publicerats i väst. De skildrar ofta människor som inte fått ta del av landets ekonomiska uppgång. Han är upphovsman till Zhongguo dizeng caifang lu, ungefär Rapport från samtal under jorden som finns översatt till svenska och tyska.

Måndagens resa var enligt honom själv den 13:e gången han försökt, men inte lyckats med, att lämna landet. Han säger att han aldrig varit utanför Kina.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".