teve

Landet industrialiseringen glömde

Medan kölden behåller sitt grepp om oss lanserar TV4 en dokuserie som vältrar sig i längtan till soldränkta kullar och vykortsvackra medeltidsbyar. I Drömmen om Italien har man släppt lös fem svenska medelklasspar i regionen Marche där dom fått i uppdrag att starta ett pensionat.

Och en tjuvtitt på första avsnittet som sänds ikväll visar att det är som vanligt med svensk teves bild av landet där små citroner gula växa uppå strand.

Det är ett märkligt land som framträder i tv-produktioner som Solens Mat eller Drömmen om Italien. Förmodernt. Arkaiskt. Landet som industrialiseringen glömde, där Spinning Jenny ännu inte är uppfunnen. Och befolkningen till 78% består av pensionärer som lagar mat efter recept från kilskriftseran.

För det viktigaste Italiendrömmen har att erbjuda oss blåfrusna svenskar är löftet om beständighet. Till Italien reser vi för att känna kontakt med evigheten. Det får inte förändras.

Clara Törnvall, SR Kulturnytt
clara.tornvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".