Nicolas Chartier, längst till höger, får ingen biljett till Oscargalan. Foto: Joel Ryan/Scanpix.
FILM

Producent portad från Oscargalan

Nicolas Chartier, producent för niofaldigt Oscar-nominerade "The Hurt Locker", är portad från Oscargalan. Amerikanska filmakademin fattade beslutet efter att Chartier försökt påverka medlemmarna i Oscarjuryn att rösta på hans film, och inte "Avatar".

Nej, Nicolas Chartier får nöja sig med att se galan på tv, beslutade akademin. Man ska till och med se till så att han inte smyger sig in på festen i the Kodak Theatre som del av ett annat filmteam.

Akademins ilska bygger på att Chartier genom mailutskick försökte påverka juryn att rösta på "The Hurt Locker", och "inte en film för 500 miljoner dollar", en tydlig referens till "Avatar". Båda filmerna tävlar om titeln Årets bästa film. I Oscar-reglerna står det att det är förbjudet att främja en film genom att tala nedsättande om en konkurrerande film.

Chartier har bett om ursäkt flera gånger sedan det hela uppdagades, men har alltså inte blivit förlåten. Vinner "The Hurt Locker" en Oscar kommer Nicolas Chartier att få statyetten vid ett senare tillfälle.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista