nyhet

Parvin Ardalan får fristad i Malmö

Den iranska journalisten och kvinnorättsaktivisten Parvin Ardalan blir fristadsförfattare i Malmö. 
– En mycket glad nyhet, jag fick höra att Malmö stad tog beslutet i dag, säger Azar Mahloujian, svenska PEN.

Parvin Ardalan grundade under 1990-talet kvinnokulturcentrumet Markaz-e Farhangi-ye Zanan tillsammans med bland andra Noshin Ahmadi Khorasani. Organisationen publicerar sedan 2005 även Irans första on-linemagasin om kvinnors rättigheter, Zanestan, med Ardalan som redaktör.

 – Med sin bakgrund i kampen för kvinnors rättigheter kommer Parvin Ardalan att betyda mycket för stadens kulturliv, säger Azar Mahloujian som sitter i svenska PENs styrelse och är ordförande i Fängslade författares kommitté.

Malmös fristadsprogram är helt nytt. Det innebär att en förföljd författare eller journalist erbjuds bostad i Malmö under ett år, med möjlighet till förlängning ytterligare ett år. Ett stipendium betalas också ut för att ge författaren möjlighet att ägna sig åt sitt skrivande.

Vem som är i behov av skydd avgörs av Internationella PEN-organisationen och av ICORN, International Cities Of Refugee Network.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Läs mer om:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".