BBC-chefen Mark Thompson vill skära ner verksamheten. Foto: Dominic Lipinski/Scanpix.
nyhet

BBC lägger ner radiokanaler

För första gången har det brittiska public servicebolaget BBC gått kritikerna till mötes och tagit initiativ till att begränsa verksamheten. BBC-chefen Mark Thompson föreslår att två webbradiokanaler ska läggas ner och att antalet webbsidor ska minska kraftigt. Istället ska man satsa på bättre radio- och TV-program.

– Nyheter, drama, komedier och barnprogram av hög kvalitet, där ska de sex miljarder kronor som frigörs i omorganiseringen satsas, säger BBC-chefen.

De kommersiella konkurrenterna och också en del borgerliga politiker tycker att BBC får för mycket pengar från licensbetalarna, har blivit för stort och gjort det svårt för mediebolag som finansieras med reklampengar att klara sig. De anser att BBC borde bli betydligt smalare.

Det kan leda till personalminskningar, och journalistfackets generalsekreterare Jeremy Dear varnar BBC-ledningen för att ta ytterligare steg för att blidka kritikerna.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista