1 av 2
Japan bjuder på mer än subkulturer. Foto: Leif R Jansson.
2 av 2
Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
foto

Ett Japan bortom subkulturerna

I Japan gifter sig allt färre unga människor, färre barn föds och fler kvinnor gör karriär. Men det nya självständiga livet innebär också krockar med traditionella förväntningar. Fotografen Emilie Asplund och skribenten Josefin Olevik har gjort en utställning om kvinnor som lever singelliv i Tokyo.

Emilie Asplund tycker Japan-bilden i Sverige handlar väldigt mycket om subkultur: Geishor och professionella sumobrottare finns knappt längre till exempel, och på senare år har tonårstjejerna i stadsdelen Harajuku stått för vår syn på Japan:

– De kan se helt galna ut. De kan ha fullt med hårspännen eller klä ut sig till sina manga-idoler. Det är små skoltjejer som gör det efter skolan, de har små väskor med utklädningskläder med sig. De klär ut sig bara för att visar upp sig, turister och Tokyo-bor kommer och tar kort. Det är en extremt liten subkultur, om man tänker på att det är 128 miljoner människor på öarna i Japan, så är detta en extremt liten del. Men det får enormt utslag i media hos oss, så det är det vi ser, säger Emilie Asplund.

Emilie Asplunds foton visar en helt annan kvinnobild. I Japan finns till exempel varken dagis eller äldreomsorg på samma sätt som i Sverige, vilket gör att många kvinnor tvingas ge upp sina yrkesliv.

– En kvinna gifte sig med äldsta brodern i en familj, och då faller det på hennes lott att ta hand om svärföräldrarna. Hon var missnöjd med det, för hon hade ett roligt, kreativt jobb på en reklambyrå som hon inte kan gå tillbaka till, säger Emilie Asplund.

Konflikten är stor: drömmen om kärleken, att leva med man och familj men ändå inte behöva ge upp sitt yrke och självständighet, det verkar nästintill omöjligt i Japan. Emilie Asplund har plåtat åtta kvinnor i Tokyo som lever singelliv. De studerar eller jobbar, och det gör de på samma stenhårda villkor som männen, i en värld där arbetsgivaren bestämmer, som till exempel över 25-åriga Eiko Soga.

– Hon jobbade på ett galleri och var väldigt pressad av att jobba de tider kunden kräver. Hade man bestämt en träff med henne klockan nio på kvällen kunde hon ringa och säga "min chef vill att jag ska vara kvar för vi får kundbesök". Det där styrde hela hennes liv.

Mia Gerdin, SR Kulturnytt
mia.gerdin@sr.se

Utställningen Singel i Tokyo öppnar på Blå Stället i Angered på lördag, och det är en vandringsutställning som redan besökt flera platser i Sverige, och den fortsätter att vandra - om exakt ett år landar Singel i Tokyo i Hedemora i samband med Internationella kvinnodagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".