The new large 2008 av Karl Tuikkanen.
konst

Konstkommers i New York

Om man vill köpa konst är New York ett bra ställe att vara på i helgen. Hela tolv olika konstmässor äger rum runtom Manhattan - mest känd är den internationella Armory Show med 267 gallerier från 31 länder.

Och på den något mindre mässan Volta, visar den svenske galleristen Axel Nordin en i ögonfallande skulptur:
 – Jag har med mig en skulptur av Karl Tuikkanen. Han har smält ner en BMW till en 800 kilo tung fallos, svartglänsande med silvrig sperma som sprutar rakt upp. Det är som en saga om liv, död och återuppståndelse.

Att döma av antalet konstmässor i New York den här helgen, har konstbranschen lidit betydligt mindre ont av lågkonjunkturen än till exempel bilindustrin. Snarare tvärtom, en del av förklaringen till årets mässboom, ligger i utbudet av utställningslokaler till överkomliga hyror på Manhattan.

New Yorks borgmästare, Michael Bloomberg, gladde sig vid en av vernissagen åt de runt 44 miljoner dollar mässornas omkring 60 000 besökare väntas spendera i staden. Konstköpen undantagna.
   Stockholmsgalleristen Marina Schiptjenko som deltagit i The Armory Show ett tiotal år, märker av en ökad efterfrågan.
– Jämfört med förra året är det betydligt mer energi, frågor och försäljning, säger hon.

Och på Volta hyser Axel Nordin gott hopp om att slippa släpa hem den 800 kilo tunga fallosen igen.
– Ska man sälja något så är det ju här. Folk har mycket pengar och gillar roliga grejer, säger han.

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt
marten.arndtzén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista