dans

Varvsdockan ska bada i pengar

Skånes dansteater genomför en gigantisk föreställning i gamla varvsdocken i Malmö. Kostnad: åtta miljoner på fyra speltillfällen.
   Dans, simhoppare, körer, koreografi med lyftkranar ska manifestera det gamla Kockumsområdet som förvandlats till bostadsområde.

Och för ändamålet har man anlitat de norska koreograferna Leif Hernes och Anne Grete Eriksen som gjorde os-invigningen i Lillehammer.
   Och kanske blir det lite i samma anda. Koreograferna tänker i alla fall stort. Det blir alltifrån simhoppare, videoprojektioner, körer till dansare, och tre byggkranar ska genomföra en form av koreografi. Åtta miljoner kostar föreställningen som bara uppförs fyra gånger i september. Region skåne, Malmöstad, sponsorer och dansteatern står för notan.

Varför man egentligen gör det här är lite olika beroende på vem man frågar. Det är 10 år sedan öresundbron byggdes, 5 år sedan skånes dansteater flyttade hit. 10 år sedan sigmahuset öppnade och någon har till och med fört fram region skånes flytt av sin administration som argument för händelsen.

Varför det är värt att använda så mycket pengar på så få föreställningar förklarar dansteaterns chef Åsa Söderberg så här:

 – Ibland måste man våga göra något utöver det man vanligtvis gör, och ge publiken något extraordinärt. Visst hade man kunnat göra väldigt många föreställningar för de här pengarna, men vi hoppas ju nå en väldigt stor publik. I slutändan kommer nog kostnad per besökare vara precis som vid en vanlig föreställning.

Dockplats 2010 äger rum 9 - 12 september och är gratis för allmänheten.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista