Tony Blair. Foto: Scanpix.
Litteratur

Blairs memoarer släpps i september

Förväntningarna är höga på Tony Blairs memoarer. Får läsarna veta mer om de politiska besluten bakom Irak-kriget? Tony Blair har i alla fall lovat att ge en intim inblick i hans tio år som brittisk premiärminister när boken släpps i september.

– Jag har försökt skriva en bok som beskriver både den mänskliga och politiska aspekten av livet som premiärminister. Även om det är ett retrospektiv är det ett försök att informera och forma dagens och framtida tänkande lika mycket som en historisk redovisning av det förflutna, sade Tony Blair i ett uttalande på torsdagen.

Förläggaren Random House ska ha betalat närmare fem miljoner pund för hans memoarer. Boken "Tony Blair: The Journey" väntas avslöja detaljer bakom invasionen av Irak, Tony Blairs arbete för fred i Nordirland, och mer om hans relation med efterträdaren Gordon Brown.

– Hans bok är uppriktig, öppen, avslöjande, och skriven på ett intimt och lättillgängligt sätt, säger Gail Rebuck, vd för Random House, till AP.

Boken släpps i Storbritannien och USA i september, och Tony Blair kommer själv att läsa ljudboksversionen. Enligt förläggaren har Tony Blair själv skrivit "The Journey", utan hjälp från spökskrivare.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista