"Where and when? Lourdes" 2005/2008
foto

Texten viktig för Hasselbladsvinnaren

2010 års vinnare av Hasselbaldspriset är konstnären Sophie Calle från Paris.
   I fredags tillkännagavs årets vinnare av ett av de största priserna i världen för fotokonst. I år fyller Hasselbladspriset 30 år och det firas genom att höja prissumman från en halv till en hel miljon kronor och att inviga en utställning med alla 30 pristagarna hittills.

"I mer än tre årtionden har den franska konstnären Sophie Calle ifrågasatt och utmanat förhållandet  mellan text och fotografi, det privata och det offentliga, på ett i högsta grad självständigt sätt."

Så lät det när Hasselbladsstiftelsens VD, Bo Myhrman, kungjorde årets pristagare. Sophie Calle är den sjätte kvinnan på 30 år, men valet av henne har ifrågasatts i fotokretsar, eftersom hennes konstnärskap bygger både på bild och text – båda lika viktiga:
 – Ja, det får man säga, hennes metod är att parallellt föra dagbok och fotografera, och sen sammanfoga delarna i sina verk, säger Gunilla Knape, curator på Hasselblad Center.

Sophie Calle är författare, konceptkonstnär, filmregissör och hon har publicerat mer än femton böcker, men kärnan i hennes konstnärskap är fotografin, säger Gunilla Knape:
 – Hon undersöker väldigt mycket om känslor, hur man påverkas och hur man kan komma över olika typer av tillstånd.

Och de där undersökningarna kan gälla andra människor som hon kan följa efter på gatan, eller människor som sover eller fotografera okända människors spår och avtryck i olika hotellrum.  Och så kan det gälla henne själv som när hon i en av sina utställningar berättar hur mannen hon älskade lämnade henne.

 – Men hur kan man veta om det är sanning eller fiction? För hon jobbar med en massa fiktiva händelser, man är aldrig säker på när det är ena eller det andra. Hon kan säkert dupera oss och visa något som inte har med henne personligen att göra, säger Gunilla Knape.

Mia Gerdin, SR Kulturnytt
mia.gerdin@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista