svensk film

Tätt med män i filmbolagens styrelser

I dag firas internationella kvinnodagen för 100:e gången, men svensk film domineras fortfarande av män.
   Dubbelt så många män som kvinnor - så ser det ut i styrelserna i de regionala filmproduktionsbolagen. Dessutom har 13 av 14 av vårens svenska premiärer manliga regissörer.

Frågan är vad filmbolagens styrelsesammansättning har för betydelse för jämställdhetsarbetet inom svensk film.
 – Jag tror absolut att det har påverkan. Jag tror att en jämställd könsbalans i styrelser generellt har en jättestor inverkan, säger Cissi Elwin, vd för Svenska Filminstitutet.

De regionala filmproduktionsbolagen runtom i landet är stora aktörer främst när det gäller att dela ut pengar till svenska filmprojekt. Det största av dessa bolag är Film i Väst, som producerat bland annat Jalla jalla, Fucking Åmål och Dogville. Där består styrelsen av åtta män - men bara tre kvinnor. Och båda de inflytelserika Filmregion Stockholm Mälardalen och Film i Skåne, har dubbelt så många män som kvinnor i sina styrelser.

Johnny Nilsson är ordförande för Film i Väst och menar, statistiken till trots, att mansdominansen i deras styrelse inte har någon betydelse för själva filmarbetet.
 – Vi i styrelsen arbetar bara med målinriktningar, där det bland annat ingår att få in fler kvinnor, säger han.

Han menar att inriktningarna på Film i Väst efterföljs ganska bra i förhållande till riket i övrigt - trots att man i Film i Väst har sex filmer på vårens biografer, och inte en enda är regisserad av en kvinna.
   Johnny Nilsson hävdar att de uteblivna kvinnliga regissörerna inte beror på val från produktionsbolagen, utan på ett för klent underlag. Det är helt enkelt för få kvinnliga regissörer som söker pengar.

Journalisten och dokumentärfilmaren Stina Gardell håller inte med.
 – Det är så konstigt. Till mitt bolag märker jag hur det söker sig en massa kvinnor, både regissörer och producenter. Jag ser en massa väldigt begåvade människor. Så jag kan inte förstå det resonemanget. Något är helt grundläggande fel här, säger hon.

Svenska Filminstitutets vd Cissi Elwin menar att Filmsverige borde snegla på andra delar av kulturvärlden för att komma till rätta med detta återkommande jämställdhetsproblem.
 – Teatervärlden har kommit mycket längre än filmvärlden. Där har man bedrivit ett väldigt tydligt jämställdhetsarbete och fått in fler kvinnor både som teaterchefer och i styrelserna. Och det har påverkat, säger Cissi Elwin.

Malin Sandberg, SR Kulturnytt
malin.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista