"Hemlig" Giotto-målning funnen

Konservatorer har hittat originalmålningar av Giotto di Bondone i Peruzzi-kapellet i Florens. Med hjälp av UV-ljus kan man se målningarna som de såg ut för flera hundra år sedan.

Giottos målningar har fått utstå många omilda behandlingar under åren. På 1700-talet vitmålades kapellet, och när konservatorer skulle ta bort den vita färgen år 1840 gjorde man det med stålull och starka lösningsmedel, vilket lämnade målningarna skadade. Senare försök att återskapa Giottos originalverk har misslyckats.

Men nu kan man alltså se målningarna som de såg ut på 1300-talet, med hjälp av UV-ljus. Konservatorer märkte att det då framträdde detaljer som inte syntes med blotta ögat.

– Vi visste att vi kunde få en del mycket intressanta resultat från vetenskapliga diagnosticeringar, men när vi såg under ultraviolett ljus fick helt plötsligt alla dessa mycket svaga målningar som förstörts av gamla restaureringar ett nytt liv, säger Cecilia Frosinini, projektledare för restaureringsarbetet, till Reuters.

Tyvärr skulle en långvarig belysning med uv-ljus förstöra målningarna mer. Man hoppas istället kunna kartlägga hela kapellet och sedan återskapa allt i virtuell form för en större publik.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista