Günther Grass
litteratur

East Side Story: Grass och Stasi

Under nära 30 år stod den västtyske författaren och nobelpristagaren Günter Grass under intensiv övervakning av den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Flera höga kulturfunktionärer i DDR deltog i spionaget mot Grass, spionerade på Grass under hans besök i öst, bland annat ordföranden i det östtyska författarförbundet Hermann Kant. Det här framgår av Günter Grass im Visier - die Stasiakte, en bok som nu utkommer ut i Tyskland.

Det är journalisten Kai Schlüter som läst dom över 2000 sidorna som Stasi samlade om Günter Grass . Och i hans bok kan man läsa hur Günter Grass före bygget av berlinmuren 1961 betraktades som en politiskt oförarglig viktigpetter av dom östtyska ledarna, "en människa utan fast politisk hållning", skrev en rapportör till säkerhetstjänsten. Redan då var Grass en etablerad författare. Hans roman "Blecktrumman" hade kommit ut två år tidigare.

Men med Grass hårda kritik av murbygget omvärderades han i Östberlin och betraktades där sen som ett hot och en statsfiende ända fram till murens fall, 28 år senare. Han sattes under nära bevakning. Och listan över stasirapportörer i boken är lång. Det var författare och förläggare och kulturfunktionärer som spionerade på honom under hans besök i Östtyskland.
   Och besöken var många. Grass reste ständigt i DDR. Han hade inreseförbud under några år. Men DDR-myndigheterna vågade i praktiken inte hålla fast vid det när kulturgiganten Grass anmälde sin ankomst.

Günter Grass kämpade för den tysk-tyska kulturnationen, och för östtyska författares rätt att uttrycka sig fritt. Han arrangerade hemliga uppläsningar i DDR på 70-talet, med författare från både öst och väst, och det tog åtminstone ett par år innan Stasi avslöjade dom.
   Günter Grass Stasiakt visar att "få gjorde mer för att hålla igång ett tysk-tyskt samtal än Günter Grass", skriver Süddeutsche Zeitung i en anmälan av Kai Schlüters bok. Skribenten, Jens Bisky, tycker att boken är avslöjande vad gäller makthavarnas fruktan, också om skräcken och farsen i övervakningen och vad det gäller DDR-författarnas anpassning till diktaturen.

Per Eurenius, SR Berlin
per.eurenius@sr.se


Share

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista