Dennis Kelly och Maria Åberg. Foto: Ellie Kurttz
teater

Maria Åberg bland djur, regn och blod

På fredag har Royal Shakespeare Company i London premiär på den nyskrivna pjäsen The Gods weep av den uppmärksammade brittiske dramatikern Dennis Kelly. Det är ett drama om girighet och makt för 14 skådespelare och för regin svarar svenska Maria Åberg, som nu blivit ordentligt etablerad i Londons teatervärld.

Det är rusning efter biljetter till föreställningen The Gods weep av Dennis Kelly. Premiären sker på Hampstead Theatre. Intresset för föreställningen är på topp – en av anledningarna är förmodligen att huvudrollen gestaltas av skådespelaren Jeremy Irons, som nu återkommer till Royal Shakespeare Company för första gången på 23 år. Dennis Kelly har hämtat mycket inspiration från Kurosawas film ”Ran”, som i sin tur ju bygger på Shakespeare´s ”King Lear”, så inte oväntat tycks det bli en lång både episk och poetisk, men samtidigt mycket våldsam föreställning och mitt i stormens öga finns den svenska regissören Maria Åberg.

Det handlar om en väldigt framgångsrik affärsman som bestämmer sig för att ge kontroll över sitt företag till två av sina anställda och sen går allting litet snett, skulle man kunna säga och det blir en stor katastrof

Vad är den största utmaningen för dig just nu för dig, just för att det är en så stor pjäs och många medverkande?

– Just nu är det väl bara att försöka få ihop en föreställning av det hela. I nuläget så spelas den ungefär 3,5 timme utan paus, så dels är det det,  och naturligtvis är det en ganska stor ensemble på 14 personer och de flesta spelar mer än tre roller var, så det är många kostymbyten, det är väldigt mycket  tekniska grejer som video, regn, vi har levande djur, mycket blod och krigsscener och sånt där, så det är väldigt mycket som ska klaffa.

Kerstin Berggren, SR Kulturnytt
kerstin.berggren@sr.se


Share

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista