foto

Leibovitz får behålla sina bilder

Fotografen Annie Leibovitz har träffat ett avtal med ett fastighetsbolag för att ordna upp sin skuldhärva. Avtalet gör att hon kan behålla rättigheterna till mer än 100 000 av sina bilder.

Enligt överenskommelsen blir bolaget Colony Capital ensam fordringsägare. Fastighetsbolaget kommer att vara delaktigt i Annie Leibovitz' framtida konstprojekt.
 – Vi kommer att jobba med nya projekt och jag kommer ha det stöd och frihet jag behöver för att fortsätta jobba och bevara mitt arkiv, säger Leibovitz till Financial Times.

Fotografen riskerade att förlora rätten till sina fotoverk, och två av sina fastigheter, då hon i somras stämdes för kontraktsbrott av Art Capital Group. Leibovitz hade lånat 24 miljoner dollar av företaget, med upphovsrätten till sina konstverk och två fastigheter som säkerhet.

Leibovitz är känd för fotografier av kändisar, och kanske allra mest för bilden på en naken John Lennon och en påklädd Yoko Ono, på omslaget till tidningen Rolling Stone.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista