Kommentar

"Ta avstånd från hoten mot Vilks"

Under morgonen har ni kunnat höra om gripanden som gjorts av personer som planerat att döda konstnären Lars Vilks.
   När den danske tecknaren Kurt Westergaard angreps i sitt hem i januari blev det klart för mig att alla verbala hot, flaggbränningar och hat mot Jyllandsposten och deras tecknare också var helt reella dödshot mot människor, med yttrandefriheten som delmåltavla.

Att vara sårad eller högljutt förbannad på Jyllandsposten eller Vilks är naturligtvis en lika stor rättighet som det är att rita teckningarna, men det är något helt annat.

I dag kokas allt ner till en enkel insikt: solidaritet med de mordhotade. Alla som säger sig vara intresserade av att skydda just vår rätt till fria yttranden måste nu bestämt, tydligt och utan förbehåll ta avstånd från hoten mot Vilks och Jyllandsposten. Och med det också ta avstånd från all form av fanatism.

Sedan bör vi fortsätta att diskutera vad vi tycker om både Vilks Rondellhund och Jyllandspostens teckningar. Sedan - inte idag.

Gunnar Bolin, SR Kulturnytt
gunnar.bolin@sr.se

Fråga

Tidigare om Lars Vilks:

#text=3349748#
#text=3263642#
#text=2461547#
#text=2461529#
#text=1601326#
#text=1535219#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista