film

Kvinnorna lämnas utanför filmfabriken

Jämställdheten i den svenska filmvärlden verkar ha gått i baklås. I måndags kunde Kulturnytt berätta att det i de regionala svenska filmproduktionsbolagens styrelser är dubbelt så många män som kvinnor. Och den svenska filmvåren domineras som bekant totalt av män. Det är för få kvinnor som söker pengar, menar vissa. Men är det verkligen hela sanningen?

Sällan blir väl en manlig struktur så tydlig som när man studerar de svenska polisfilmerna. Av de 26 Beck-filmer som gjort så har ingen, någonsin, ståtat med en kvinna som regissör, inte heller någon av de sex Van Veetern-filmerna. Medan tre av Wallander-filmerna faktiskt är regisserade är kvinnor! Det har å andra sidan gjorts 29 filmer om Wallander till dags dato...

Svensk polis är en fabrik, inte bara i negativ bemärkelse. De är branchens kött och potatis. De ger jobb åt många, kontinuitet, och erfarenheter. Det bildas professionella nätverk och knyts kontakter. Kontakter som kan komma till väl pass när inkomsterna från polisfilmerna i bästa fall omsätts i andra filmer.

Jag säger inte av Beck-filmerna skulle bli bättre om de regisserades av kvinnor, konceptet är nog mer ingrott än så. Jag vet inte heller om så många kvinnor egentligen vill arbeta med den kompakt manliga värld som filmerna skildrar. Men det är stort problem när så mycket pengar och så mycket makt är knuten till ett kön.
   Film i Västs ordförande Johnny Nilsson sa i Kulturnytt i måndags att frånvaron av kvinnlig regissörerna inom svensk film inte beror på val från produktionsbolagen.

Okej, vi gör matematiken en gång till: Beck, Wallander och Van Veteeren - tillsammans över 60 produktioner av långfilmslängd. Och vid tre ynka tillfällen har kvinnor fått förtroendedet av regissera.

Det är klart att det är ett val. Det klart att det skillnad på att vara inne i fabriken, och på att stå utanför.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista