Nyhet

Författarupprop för dissident i Kina

Frige författaren och regimkritikern Liu Xiaobo - den uppmaningen riktar över 100 författare, forskare och människorättsaktivister i ett öppet brev till folkkongressen i Kina.

Bland undertecknarna finns den sydafrikanska litteraturpristagaren Nadine Gordimer, den brittiske författaren Salman Rushdie och den kinesiske skribenten Ma Jian. Brevet är daterat den 9 mars och ställt till det kinesiska parlamentets talman Wu Bangguo, uppger den USA-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Liu Xiaobo dömdes i december förra året till elva års fängelse för uppvigling, sedan han skrivit under manifestet Charta 08 med krav på politiska reformer i Kina. I februari i år fastställdes domen i högre instans.

– Vi anser att doktor Liu greps endast därför att han utövade sin rätt till yttrandefrihet, som garanteras av Kinas författning och av folkrätten, står det i brevet.

Folkkongressen som just nu pågår är parlamentets årliga möte, då omkring 3 000 ledamöter samlas i Peking. De har begränsat inflytande; den egentliga makten har kommunistpartiets ledning.

I Charta 08 förespråkas flerpartisystem och respekt för mänskliga rättigheter. Dokumentet har enligt uppgift undertecknats av över 10 000 människor.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista