Anne Holt koncentrerar sig på hatbrotten. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
kriminalroman

Anne Holt i hatbrottens Norge

Dags en ny kriminalroman av Anne Holt. Efter succéserien med Hanne Wilhelmsen, kommissarien från Oslo, har ju Holt skapat paret Inger Johanne Vik och Yngvar Stubö som löser olika fall. Hon är kriminolog och han kommissarie. Nu kommer den fjärde boken i serien ut. De tidigare har hetat Det som tillhör mig, Det som aldrig sker och Presidentens val.

Namnet på den nya är Frukta inte

Holts böcker arbetar alltid med en samhällskritik som grund och i den nya boken är det hatbrotten hon koncentrerar sig på. Hatbrotten som alltså kan riktas mot etniska eller religiösa mål – styras efter ras eller sexuell läggning.

I Oslo och Bergen, i vår tid, dör människor som tillsynes inte alls har med varandra att göra och ett flertal poliser tar hand om de olika fallen och det dröjer innan någon kopplar samman dem. Det börjar verkligen brett, som en gigantisk tratt. Jag förstår ju att så småningom ska allt pressas ihop i trattens rör, men det är en väldig stor mängd människor som presenteras under den första fjärdedelen. De kommer från alla samhällsklasser och det är riktigt vintrigt när Oslo framstår som kyligare än någonsin – i knarkarkvartar, i lyxvillan i Holmenkollen, vid vattenkanten vid Aker brygge och parker och stationer där unga män prostituerar sig.

Eftersom det tar en stund innan sammanhangen klarnar vill jag inte förstöra läsningen för er, men så mycket kan jag säga att hatbrotten har kopplingar till organisationer utanför Norges gränser. Och då menar jag inte Sverige…

Holt skriver på ett språk som är enkelt utan att vara torftigt. Tydligheten är exemplarisk för en berättelse av den här typen – därför blir jag förvånad att jag ibland halkar runt på hennes användning av pronomen. Vilken ”han” är det? Vilken person syftar ”henne” på? Vem talar nu? När resten av språket uppmanar till blandvändartakt, är det frustrerande att då och då bli tvungen att vända tillbaka en sida.

Hatbrott alltså – det som den här kriminalromanen verkligen bevisar är att hatbrott har både fundamentalistiska och individuella grunder. Hur en personlig vendetta eller sorg plötsligt har blivit en del av basen för en våldsam ideologi.

Per Feltzin, SR Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Anne Holts Frukta inte är översatt av Maj Sjöwall och Margareta Järnebrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista