Bergsprängardöttrar: skuggboxning mot blankettsurrealism
teater

Bergsprängardotterns systrar

Igår hade Riksteatern premiär för Bergsprängardöttrar, dramatikern Lo Kauppis fristående fortsättning på den hyllade monologen Bergsprängardottern som exploderade. Här regidebuterar Lo Kauppi med en text för fem skådespelare, byggd på berättelser från interner och vårdare på anstalterna i Ystad och Hinseberg.

Nå hur ser livspusslet ut innanför murarna på Hinseberg? Ja, det består av blanketter till centralvakten. Anhållan om telefonsamtal för att lokalisera hemlös son - väntetid en månad. Anhållan om att köpa ögonfransböjare i kiosken - avslag.
  Överklagan på nekad anhållan om besök av vuxen sviken dotter med ny nyfödd dotter - avslag. Anhållan om läkarmöte efter upplevd ångest efter avslag - väntetid sex månader. Anhållan om tillgång till garnnystan för att istället sticka liten rosa halsduk till nyfött barnbarn - beviljad. Väntetid 4 månader. Anhållan om ADHD-medicin. Avslag. Erbjudande om kurs i aggressionshantering. Arbete utomhus. Lökplantering.

Bergsprängardöttrarna dömda för knarkbrott, bedrägeri och mordförsök är alla fasthakade i bekväma gummiselar fästa i det dokumentskåp som täcker hela väggen. Mia, Angelika, Rosanna och Helena gestaltas alla med egen grå humor, egen inre dialekt och egna sammansättningar av misshandelsminnen och psykiska sjukdomar. Eller bara sitt rent oturliga zigenarskap. Alla har barn därute som hänger ensamma och dinglar i sköra knöliga gummiband inom det slumpmässiga soc-systemet.
  Kriminalvårdens anställde är en snäll man som gör så gott han kan. Mot självmordssnaror stickade helt i rosa babygarn.

Anhållan: Se Lo Kauppis skärpta, genomlysta Bergsprängardöttrar. Deras vårdsituation, skuggboxning mot fullskalig blankettsurrealism är det bestraffningsystem en stabil demokrati väljer.

Jenny Teleman
jenny.teleman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".