upphovsrätt

Kulturarbetare tar tag i upphovsrätten

Ett år efter den uppmärksammade Pirate Bay-rättegången har ett nytt kulturnätverk sett dagens ljus. Syftet är att skapa ett starkare skydd för kulturskapares upphovsrätt på internet.

– Det kunde ha varit tidigare men nu är det verkligen tid att även kulturskaparnas röst kommer fram i den här debatten, säger Karin Willén, ordförande för KRO, Konstnärernas Riksorganisation och en av talespersonerna.

Och nätverket kallar sig just för Kulturskaparna. Tanken bakom projektet att diskutera upphovsrätten och hur man ska få den att fungera på internet. Bland annat vill man förnya diskussionen om lagliga nedladdningsalternativ och ta fram fler fungerande betalningsmodeller, med till exempel musiktjänsten Spotify som föredöme.

– Jag kan överraskas av att det inte redan finns en möjlighet att på liknande sätt som man betalar för kabeltvabonnemang skulle man kunna betala för sitt kulturanvändande över bredbandsfakturan, säger Karin Willén.

Betalningsmodellerna för kulturkonsumtion på internet har visserligen funnits länge men inte riktigt nått massorna. Den uteblivna framgången kan enligt Alfons Karabuda, talespersonerna för nätverket, bero på att samarbetet mellan konstnärerna och de som tillhandahåller betalningstjänsterna har varit för dåligt.

– Jag tror att ha med oss kulturskapare i utvecklingen kommer att göra tjänsterna mycket bättre och skapa förutsättningar för oss i framtiden, säger han.

Nätverket som presenterades på onsdagen utgörs av de flesta tunga svenska kulturorganisationerna. Totalt har man över 50 000 musiker, skådespelare och andra upphovsmakare som medlemmar.

– Att utveckla kulturen, det är framtiden. Att fildela illegalt, det är 2009, säger Alfons Karabuda.

Malin Sandberg, SR Kulturnytt
malin.sandberg@sr.se


Share

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".