Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Magnus Florin Foto: Kalle Assbring
litteratur

Förhöjd atmosfär på Florins klinik

Magnus Florin är numera chefsdramaturg på Dramaten, efter många år på Radioteatern, bland annat som chef. På de lediga stunder han knappast har skriver han små böcker. De brukar få pris. Han slog igenom 1995, med Trädgården, som handlar om Carl von Linnés egen luttrade trädgårdsmästare. Andra titlar är Syskonen - som utspelar sig i ett apotek, och Cirkulation - som handlar om pengar. Hans nya bok heter Ränderna.

Hur ska man artbestämma Magnus Florin? Ständigt prisnominerad, för än den ena, än den andra lilla välavvägt lakoniska titeln. Beröm haglar: Subtil stilist, mild humorist, originell absurdist - nånstans mellan Willy Kyrklund och Falstaff, fakir. Allt stämmer - men ingenting räcker.

I Ränderna arbetar Magnus Florin som en urmakare, visar kugghjulen, dekonstruerar sitt verk, samtidigt som han blir mer personlig i nya boken. Det finns mystik i texten, men kryptisk vill Florin inte vara. Inte gillra fällor åt läsaren, jag tror faktiskt han vill oss väl.

Till sin hjälp har han andra konstnärer, främst åtta fotoverk av Maria Miesenberger. Utifrån hennes bilder berättas en historia om två små gossars barndom.
   Som en understämma går flera av Carl Jonas Love Almqvists dårdikter och hisnande allitererade språklära, och Songes, med några av svenska språkets vackraste dikter, omöjliga att tömma på mening. "Var finns en sjö där man i frid och ro kan drunkna, och det med nöje, utan obehaglig lukt?" En drunkningsdöd spelar också här en viktig roll.

Men den viktigaste platsen i Ränderna är lekkliniken. En märklig plats där barn får gestalta trauman med hjälp av små dockor i lådor med sand. Våt sand och torr sand. De små dockorna ligger i lådor och artbestäms vällustigt av författaren; familjemedlemmar, vilda djur, tama djur, transportmedel etc. Man kan begrava en brandbil i sanden, en polisbil, eller en hel liten lejonfamilj. Den vänliga och genomskådande terapeuten S. förklarar också bokens titel: ett barn fick frågan hur sorgen ser ut? Randig, svarade barnet. Jag vet inte om det finns sådana lekkliniker i verkligheten, men det stora, allvetande Institutet i Magnus Florins tappning, med sin anonyma, genomskådande S. har också en förhöjd atmosfär, som påminner om Kafka.

Ulrika Knutson, SR Kulturnytt
ulrika.knutson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".