Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
litteratur

Blott ett ögonblick litteratur

Vad är godhet? Varför är allt en trasa?

Efter 19 romaner, åtskilliga duster i offentligheten och medverkan i Stjärnorna på slottet och På spåret behöver han knappast någon närmare presentation, Björn Ranelid. Nu kommer hans tjugonde roman, Kniven i hjärtat.

Vad vi får läsa här är en förfärligt sorglig historia ur verkligheten, vilket författaren trycker litet extra på i nån sorts försåtligt anstruken polemik mot - ja vilka då? Kriminalförfattarna?

Det är onödigt, en historia bär eller så bär den inte, och Kniven i hjärtat spelar ju inte i samma serie som polisromanerna. Förvisso är även detta en roman om ett brott, men författaren är ute efter något annat: vad leder fram till ett dåd som det huvudpersonen David begått och nu  avtjänar livstid för. Går det att förlåta? Vad är godhet? Varför är allting en trasa?

Viktiga frågor. Men - det är nästan gåtfullt; de mest drabbande förutsättningar finns i materialet ändå griper texten aldrig tag. Det kan vara så grundläggande att boken brister i gestaltningen. Litteratur, konst, musik måste uppstå i mötet med mottagaren, och ges möjlighet att växa hos henne. Får man allting talat om för sig, uteblir dessvärre mötet.
  Då har man informerats, inte tagit del av litteratur.

Språket upprepar och dubblerar i oändlighet. Utsagor framsägs med näst intill gammaltestamentlig stämma, vilket gör texten egendomligt genreobestämd. Jag kan inte sätta fingret på hur det fungerar, men står det att de grövsta brottslingarna borde "tagas av daga och avrättas", då måste jag lägga boken ifrån mig och för mitt inre försöka se en död dödas.

Alltför få gånger lyckas den mässande tonen glömma sig, men det finns ett par fina scener. Bland annat när Davids son Kasper besöker sin skolfröken efter det att fadern åkt i fängelse. Det är David och Kasper, framför allt, som det handlar om. Sonen är åtta år då, och där, i frökens kök, med vetebulle och mjölk, spelar den så kallade verkligheten ingen roll.
  Då blir det plötsligt litteratur, tyvärr bara för ett ögonblick.

Per Engström
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".