Kulturminister hotar PEN

Den konservativa danska kulturminstern Brian Mikkelsen hotar att dra in bidraget till danska avdelningen av PEN, som är en organisation som verkar för yttrandefrihet över hela världen.
Det som upprör Brian Mikkelsen är att danska PEN inte har antagit journalisten Lars Hedegaard som medlem. Mikkelsen säger till den danska dagstidningen Berlingske Tidende att PEN på det sättet gör det legitimt att utestänga personer med vissa åsikter från den demokratiska debatten.

Danska PEN hänvisar till det som Lars Hedegaard skrivit i sin bok ”I krigens hus” som kom ut i Danmark i höstas. Där skriver han att Danmark och västvärlden är utsatt för ett erövringsförsök - islams tredje jihad... det som förut har skett genom miltär erövring, sker nu genom en kraftig islamsk befolkningsökning som övermannar infödda europeiska befolkningar.

Danska PEN anser att det kan stå i strid med PEN’s stadgar där det bland annat står att en medlem ska göra sitt yttersta för att verka mot rashat. Danska PEN har skjutit frågan vidare till sin generalförsamling som är högsta beslutande organ.

Kulturminister Brian Mikkelsen säger till Berlingske Tidende att frågan avslöjar PEN som en kaffeklubb för människor med välfriserade åsikter.