Kriget mot terrorismen - i Sverige?

När ett mångtydigt verk, Feilers verk på Historiska Museet i Stockholm, möter ett entydigt fördömande - vad kan det då handla om?


 

Flera debattörer i den här frågan har varit förvånade över att ett så mångtydigt verk fördöms så entydigt, från officiellt håll i Israel. Jag tror i själva verket att mångtydigheten kan vara en grundorsak till kritiken. Vad vi ser är det offentliga Sveriges första riktiga konfrontation med det så kallade ”Kriget mot terrorismen”. Enligt George Bush är förutsättningen i detta krig att ”antingen är ni med oss eller med terroristerna”. Då duger det inte att komma och vifta med begrepp som ’mångtydighet’.


Kultur brukar vara ett fredat område men det kanske håller på att ändras. I oktober förra året skulle en biograf i Moskva härbärgera en filmfestival på temat Tjetjenien, enligt den ryske presidenten Vladimir Putin en av fronterna i kriget mot terrorismen. Två dagar före festivalens invigning drog sig biografen ur med motiveringen att den inte ville ha dåliga relationer med myndigheterna. Det påstods att Kreml utövat påtryckningar. Skälet var att några av festivalfilmerna ansågs vara anti-ryska, vilket låter som den gamla beprövade anklagelsen anti-amerikansk, en diffus etikett att klistra på meningsmotståndare. Antisemitism däremot är ett tydligt begrepp med en lång och fasansfull historia. Men när den israeliske premiärministern Ariel Sharon kallar en installation på Historiska museet i Stockholm för just antisemitisk riskerar han att göra ordet till ett böjbart verktyg i maktens händer, precis som anti-rysk och anti-amerikansk. Fast det är klart, alla krig har sina offer. Också ”Kriget mot terrorismen”.


Fredrik Wadström