Nawal El Sadaawi Foto: San Cool
litteratur

El Saadawi: Jag blir bara farligare

Idag kommer den egyptiska författaren Nawal El Saadawis nya bok ut på svenska, Den stulna romanen (i översättning av Marie Anell). El Saadawi debuterade för över 50 år sedan och har skrivit romaner och fackböcker om bland annat könstympning, familjelagstiftning och hedersbegreppet. Kulturnytt ringde upp en sprudlande Nawal el Saadawi, som säger att hon med åren bara blir farligare och farligare.

Hon fyller snart åttio år, kvinnorättskämpen, läkaren och författaren Nawal el Saadawi, och säger att hon bara blir farligare och farligare.
– Jag har nog inte så lång tid kvar att leva, så jag vill att min nästa roman, som blir min sista också ska bli min farligaste. Mitt sinne utvecklas, min kropp utveckas, jag tycker att jag utvecklas hela tiden. Jag blir modigare, ser saker klarare och går mer rakt på sak.

Detta sagt av en författare som har suttit fängslad, tvingats i exil och lever under dödshot från religiösa grupper. Idag kommer hennes nya bok ut på svenska, Den stulna romanen. Den handlar om gatubarnet Zina som växer upp och blir en dansare och sångare, älskad av folket, men motarbetad av makten.

Det var mötet med ett gatubarn som inspirerade Nawal el Saadawi att skriva och boken är en uppgörelse med hyckleriet, korruptionen och dubbelmoralen som hon menar genomsyrar det patriarkala Egyptiska samhället.
   I romanen går ingen säker. Islamister, kommunister, kapitalister, journalister, psykologer. Ja, även litteraturkritiker. För några år sedan blev Nawal el Saadawi åtalad för att ha hädat islam i pjäsen Gud avgår på toppmöte. Åtalet ogillades och hon återvände till sitt hemland efter en tid i exil. Ändå kunde Den stulna romanen inte publiceras i Egypten utan kom ut på libanisiskt förlag. När den nådde Kairo blev hon hårt angripen av de tongivande litteraturkritikerna, men också hyllad av andra.
– Så är det alltid med mina böcker. Jag polariserar.

En av huvudpersonerna i boken är just litteraturkritiker. Men i hemlighet om nätterna skriver hon på en roman. Att Nawal el Saadawi - läkare och författare till flera faktaböcker - skriver skönlitteratur bottnar i en stark tro på fantasin som kraft. I litteraturen kan vi förverkliga idéer som är mer banbrytande än inom vetenskapen, säger hon, för i romanen får allt plats: fiktion och fakta, vetenskap och konst, fantasi och verklighet.
– För vi kommer ihåg Virginia Woolf, Dostojevskij och Shakespeare, men inte vem som var president eller vetenskapsman under den tiden.

Hugo Lavett, SR Kulturnytt
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".