1 av 2
Foto: John Davies
2 av 2
Bill Drummond i klippartagen Foto: Johan Prane
konst

Luktar Bill Drummonds konst pengar?

Musikern Bill Drummond hade enorma framgångar som medlem i popbandet KLF, kring 1990, så stora att bandet firade med att bland annat elda upp en miljon engelska pund. Drummond har också ägnat sig åt olika konstprojekt och för fem år sen började han skära sönder konstverk av Turnerprisvinnaren Richard Longs i 20.000 jättesmå bitar. Han återupptog projektet på konstmässa i London i helgen då han sålde bitar av bilden för en dollar styck. Men samtidigt skapar han ett nytt konstverk: A Smell of Money Underground.

Bill Drummond har ritsat ett rutmönster på tavlan. Genom ett slags slumpmässigt urval bestäms vilken bit köparen får, och med en tapetkniv skär Bill Drummond loss biten.

Tavlan heter i svensk översättning "En doft av svavel i vinden" och är, eller rättare sagt var, ett foto av en cirkel av stenar i det inre av Island. Och motivet är viktigt för Bill Drummond

– Jag känner igen platsen. Och jag känner igen platsen som den plats där jag gav upp, säger Bill Drummond.

När Bill Drummond var 17 år försökte han tillsammans med sin storasyster korsa Island till fots. Men de gav upp efter en tredjedel av sträckan och av en händelse avbröt de vandringen precis på den plats dit den kände brittiske konstnären Richard Long senare kom och fotograferade.

När Bill Drummond fick se tavlan köpte han den omedelbart för 20 000 dollar. Men tröttnade på den och ville sälja tavlan. Men för att inte riskera att köparen skulle råka ut för samma sak och också tröttna på tavlan kom han på idén att skära den i 20 000 bitar och sälja de för en dollar styck för att få på det viset få tillbaka sina 20 000 dollar. Men sen är det tänkt att konstverket ska återuppstå, men under annat namn.

Ja, när alla bitar är sålda, och han mer än hälften kvar, tänker Bill Drummond åka med pengarna till Island och gräva ner de i mitten av stencirkeln. Ta en ny bild, sätta in den i den gamla ramen och istället för "En doft av svavel i vinden" ska han kalla den "En doft av pengar under marken" och hoppas att hans förhållande till den nya tavlan blir starkare än till den gamla.

– Jag hoppas att mitt förhållande till den återupplivas.

Och att på ett sånt här komplicerat och utdraget sätt göra om ett konstverk som man tröttnat på tycker Nick Clark, som just köpt en bit, är en brilliant idé.

– Det är brilliant. Att hålla på med det i så många år, säger han.

Men att en annan konstnärs verk samtidigt förstörs är förstås trist säger han. Bill Drummond hävdar att Richard Long inte är arg för att hans tavla förstörts, och eftersom det är ett fotografiskt verk kan han om han vill göra en exakt kopia av det ursprungliga verket.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".