Vilket museum blir årets?

Tre museer är nominerade till utmärkelsen Årets Museum. Grenna Museum, Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn och Hallwylska Museet i Stockholm har nominerats till branschens eget prestigefyllda pris, Årets Museum. Det här skriver ICOM - International Council of Museums - som är en internationell organisation för museer och yrkesverksamma inom museiområdet och Riksförbundet Sveriges Museer i ett pressmeddelande.

Priset delas ut till det museum som bäst visat prov på nytänkande i verksamheten. Det kan gälla samlingar, forskning eller förmedling men lika gärna kommunikation, marknadsföring eller sponsring. Förra årets pris gick till Världskulturmuseet i Göteborg.

Bakom Årets Museum står Svenska ICOM och Riksförbundet Sveriges Museer. Priset kommer att delas ut av kulturministern i samband med museernas vårmöte i Falun den 24 mars. Vid detta tillfälle tillkännages också Årets utställning av föreningen Forum för utställare och Klenod 2009, en specialdesignad monter till ett särskilt skyddsvärt föremål.