Is och drivved har fått granitplattor att lossna. Foto: Scanpix.
Nyhet

Operahuset i Oslo vittrar sönder

Det knappt två år gamla Operahuset i Oslo håller på att vittra sönder. Vintern har fått stor granitplattor att lossna från fasaden.

Operahuset har redan fått utstå mycket kritik, bara några månader innan invigningen i april 2008 upptäcktes att den vita marmorn som täcker huset inte längre var vit. Den italienska Carrara-marmorn hade missfärgats och istället blivit gul. Geologer hade varnat för marmorns egenskaper, men arkitektgruppen Snöhetta stod på sig.

Och nu börjar de norska granitplattorna, som täcker tio procent av huset, att trilla loss. Förfallet ska ha pågått i flera månader utan att någon agerat, rapporterar NRK. Enligt byggherren Statsbygg så ligger is och drivved bakom skadorna.

– Det är det som kan hända med sten när den ligger så nära strandkanten. Den blir utsatt för det som kommer in med vattnet, säger Hege Njaa Rygh, kommunikationschef på Statsbygg.

På Operan ska man ha fått veta om problemet först i måndags, och säger sig lita till fullo på Statsbygg.

– Det har nog varken funnits tid eller möjlighet att reparera skadorna nu i vinter, när det har varit så mycket snö och is. Jag har fullt förtroende för att Statsbygg vet den bästa tidpunkten för att reparera allt, säger ekonomichefen Bernt Bauge till NRK.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".