Johannes Helldén. Foto: Sarah MacKey
litteratur

Heldén sammanställer för framtiden

Science Fiction heter poeten och konstnären Johannes Heldéns nya diktsamling. Det är hans femte bok, den senaste som kom 2007 var Bug Bomb, debuten hette Burner.

Om man drar med fingret längs dikterna i Johannes Heldéns fem böcker, inbegripet hans senaste - Science Fiction - framträder för mig en lärdom, en poetisk lärdom framför alla andra. Att vara flerskiktad, mångtalig, tvetydig och motsägelsefull som Johannes Heldén varit - ändå från sin graffiti-inspirerade debutsamling Burner till hans senaste och åtminstone mer skenbart helgjutna samling Science Fiction - det har alltid inneburit att hans poesi har gjort svårbegripligheten tydlig. Och då menar jag förstås i motsats till en sorts oreflekterat otydlig poesi som är resultatet av en eftersträvad lättbegriplighet.

I Heldéns böcker är saker och ting nästan alltid i rörelse. "Jag" bryter sig in och ut i rum och landskap, upp och ner i känslor, levlar uppåt i nivåer, simmar eller springer från det ena tilltalet till det andra. Undflyr och återvänder. Och denna starka och poetiskt närvarande rörelse åstadkommer integration, saker och tider och platser sugs ihop, tills läsaren, åtminstone min, plötsligt kan sitta där med det nöjda surret efter den rysning som förkunnar att allt tal i egen sak, trots allt, inte behöver mena eller sälja. Utan ibland bara, helt enkelt betyda:

"Summan av det vi ser är glimtar av en annan verklighet.

natten därpå gick han runt i huset med ficklampa, såg självlysande

tecken löpa utmed böckernas ryggar, och öarna blint krypande

framför honom i korridoren som jättesköldpaddor våldsamma, ogreppbara sjok

av mörkret. Platser där man inte ser

Och bitmärken över väggen

men medan jag skriver det här så har det börjat ljusna ute."

Och vad är då meningen med en sådan science fiction? Inget alls kanhända, bara som en sammanställning av framtiden, för framtiden, för framtida bruk:

"och den som ser allt kan kontrollera allt

det där

det är inte säkert därute det är fantastiskt"

Göran Sommardal, SR Kulturnytt
goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".