Jazz utan jämställdhet

Vid piano, trumpet, saxofon eller vid ståbas, där står nästan alltid en man. På jazzklubbarnas och festivalernas program, där finns trios och kvartetter, med manliga namn och manliga musiker. Och trots att Statens kulturråd har som uppdrag från regeringen att arbeta för jämställdhet så delas pengar ut till nästan bara män, nästan nio av tio som får stöd är män.

- Det var en vokalissa. en tjejkompis som hade gjort en låt, som var jättebra. Hon råkade vara tillsammans med en pianist som också är jättebra. Och när hon kommer in på lektionen och ska presentera den här låten så säger läraren: Ja, det här måste du ha fått lite hjälp med av din kille. Jag tror det sitter väldigt djupt det där. Vi är tjejer, vi sjunger och det är inte så lätt att tro att vi skulle kunna ha någon egen fantasi eller kunna så mycket kanske. Äsch, det gör nästan ont i mig att säga de där grejerna, berättar jazzmusikern Rigmor Gustafsson.


År efter år betalar Statens Kulturråd ut pengar för att stödja jazzen, till nästan enbart män. Det kallas, bland flera stödformer, fonogramstöd och handlar om ungefär 6 miljoner kronor om året. Kulturnytt har granskat 97 skivor som getts ut med stöd av Kulturrådet de senaste två åren och 88 procent av musikerna på de skivorna var män.


- Ja, ähum...jag vet inte vad jag tycker om det, ähum. Kulturrådet alltså. I Kulturrådets föreskrifter kring fonogramstödet så står det att vi ska ge ut kvalitetsfonogram och det är ju det som vi i huvudsak tittar på, säger Hasse Lindgren som har hand om fonomgramstödet på Kulturrådet.


Är det en rättvis värld eller, kan man kalla det för det?


- Om det är rättvist eller orättvist, det vill jag inte säga. Om det handlar om makt eller om det handlar om, ähum... eller om det handlar om hur mycket plats man tar eller så vidare. Det törs inte kulturrådet uttala sig om, säger Hasse Lindgren.


Kulturrådet gick inför intervjun själva igenom sina beslut de senaste tre åren och kom fram till att 85 procent var helt manliga produktioner. Detta är inget nytt, jazzen har under lång tid varit en ostörd tummelplats för män.


- När jag började spela så, de så kallade vokalisterna, de hade det inte lätt alltså. Vi behandlade dem inget vidare och tyckte nästan att de var ett nödvändigt ont. Det var mer att man måste visa upp någon tjej som sjunger för att folkparksgubbarna skulle bli glada. Helst skulle vi bara velat spela våran jazzmusik, säger jazzmusikern Georg Riedel.


Hur känns det nu i efterhand när...?


- Ja, jag tycker det är pinsamt, för jag förstår ju hur många begåvade människor som på det viset inte fick en chans, säger Georg Riedel.


Trots att samhället förändrats är frågan om kön och jämställdhet fortfarande relativt osynlig inom jazzen. Esbjörn Svensson är med sin trio en av nutida svensk jazz mest upplyfta musiker och han har inte sett problemet.


- Man blir nog ganska blind när man är mitt i det här, man reagerar inte. Det viktiga är att det presteras bra musik och det är inte lika viktigt huruvida det är män eller kvinnor, men det är lätt för mig att säga som är man, i och för sig. Vad hette han Kurt Olsson hade väl en kvinnoorkester, eller... det där storbandet med tjejerna, damorkestern hette dom va. Där var ju fullt med bra musiker, säger Esbjörn Svensson


- Jag skulle önska att killar inte såg det här som ett hot för det kan jag verkligen uppleva väldigt starkt emellanåt. Att man inte diskuterar det här, att inte både män och kvinnor tycker att: det är klart att det skulle vara, ju mer balans det är, ju bättre kommer vi alla att må. Men att det istället blir: Nej, nu är det någonting vi måste ge upp här, det vill vi inte och att det blir som ett hot på något sätt, säger jazzmusikern Rigmor Gustafsson.


Jesper Lindau


De två sista dagarna i januari diskuteras och debatteras frågan om kön, makt och musik på Musikmuseet i Stockholm.