Vetefält med kråkor av Vincent van Gogh. Foto: Camera Lucida.
film

van Gogh runt omkring dig

Jag, van Gogh heter den första konstfilmen på jätteduken i biografen Cosmonova Naturhistoriska Riksmuseet, gjord av de franska filmarna Peter Knapp och Francois Bertrand.

Det lät litet konstigt redan från början. Jag menar, Cosmonova vet man ju vad det är, hajar och dinosaurier, men van Gogh?

Och det blir litet konstigt, särskilt när man upptäcker att filmmakarna har valt det otvungna greppet att låta stackars Vincent själv berätta om sitt liv, i jagform. "Den 27 juli 1890 sköt jag mig i bröstet. Två dagar senare dog jag.” Metoden är inte helt problemfri.

Hursomhelst, på detta sätt, berättas den gamla vanliga historien om det överspända, självförbrännande, missförstådda geniet, i ett tonläge som i ett studiematerial för mellanstadiet, lagt i munnen på en van Gogh som tycks komplett ointresserad av sitt eget liv.

Men mycket färg blir det på jätteduken, mycket extrema närbilder på kletig oljefärg, många tavlor som blir helt förvridna utåt kanterna av den kupolformade duken, kvadratmeter av övertydliga penseldrag, utan att det för den skull händer någonting särskilt med ens upplevelse av van Gogh. Många bilder blir det av någon anledning också på en forskare som sitter i en skrubb på van Goghmuseet i Amsterdam och forskar. Det är visserligen en mycket vacker forskare, men varför man gång på gång skall se henne sitta och hålla i ett papper, det förblir gåtfullt.

Kort sagt, van Gogh behöver inte Cosmonova och Cosmonova behöver inte van Gogh. Ta hit hajarna, för guds skull.

Mats Arvidsson, SR Kulturnytt
mats.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista