James Badge Dale i The Pacific - en fristående fortsättning på hyllade tv-serien Band of Brothers.
tvserie

Drabbande om Stillahavskriget

En ny tvserie om amerikansk andravärldskrigshistoria - det får vi i The Pacific. Den fjärde april är det svensk premiär för en tv-dramatisering av Stillahavskriget 1942, då amerikanska och japanska styrkor drabbade samman på Salomonöarna i slaget om Guadalcanal. Det är amerikanska tv-bolaget HBO som ligger bakom miniserien The Pacific, och den är producerad av Tom Hanks och Steven Spielberg som också gjorde hyllade Band of Brothers.

När kriget blir gammalt blir det vackert. Det är det första jag tänker när jag ser den stiliserade vinjetten till The Pacific.
   En kolpenna trycks hårt mot papper, flisorna ryker och förvandlas till virvlande sotflagor, krutstänk, splitter från en granat som träffat marken. Bataljmålningen skisseras och får liv. Och vinjettmusiken förebådar en hjältesaga.

Men vinjetten leder tankarna i delvis fel riktning, för nu är det slut på skönheten. De unga amerikanska marinsoldaterna som landstiger på Salomonöarna finner sig snart omringade av den japanska flottan och fångna i ett naturskönt helveteshål.
   Närstriderna blossar upp plötsligt och slumpartat, sekunderna senare hänger sönderskjutna kroppar i taggtråden och likdelarna flyter i strandkanten. Det är gräsliga scener och de upprepas obönhörligt.

Och att se The Pacific är som att titta på kriget ur fel ände av kikaren. Det är inzoomat och konturskarpt, men också en närbild betraktad på avstånd. För serien handlar inte så mycket om huvudpersonernas öden som om kriget i sig självt, det ostoppbara maskineriet med eget liv.
   Och att döma av de två första avsnitten vågar man vila i berättelsen om kollektivet. Här skrivs inte i första hand historien om de enskilda individerna och deras insatser. Och visst, att betona kraften i det gemensamma, är också ett sätt att bygga nationell stolthet. Men i The Pacific är hjälteglorian en mycket klen tröst för de soldater som kommer levande ur infernot.

 Clara Törnvall, SR Kulturnytt
clara.tornvall@sr.se

The Pacific - på svensk TV med början den 4:e april i Canal Plus och senare i år på Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".