Grass gillar inte plagiat.
Litteratur

Tysk författarprotest mot plagiatbok

Snart meddelas vem som vunnit det prestigefyllda priset på bokmässan i Leipzig. Den mest kontroversiella nominerade boken är Helene Hegemanns "Axolotl Roadkill", som till största del består av plagiat, men som samtidigt har höjts till skyarna av kritiker. Nu gör tyska författare allt de kan för att boken inte ska vinna pris.

"Om ett plagiat anses vara prestigefyllt, om intellektuell stöld och förfalskning tas för konst, så demonstrerar den inställningen en acceptans för rättsövergrepp inom den etablerade litteraturvärlden", skriver det tyska Författarförbundet.

Författarförbundet publicerade på måndagen texten "Leipzigs förklaring om skydd av immateriella rättigheter" som fördömer brott mot upphovsrätten. Även om inga namn nämns så tolkas utspelet som ett angrepp på Helene Hegemann och hennes roman "Axolotl Roadkill".

17-åriga Helene Hegemanns bok har beskrivits som banbrytande av kritiker, och har nominerats till pris på Leipzigs bokmässa. Men snabbt visade det sig att boken till största del består av plagiat, ett hopkok av andra böcker och texter. Hegemann själv rycker bara på axlarna och säger att "det inte finns något som är originellt", men Författarförbundet är upprört.

"Alla litterära verk är originella konstverk", skriver man, och tillägger att det även gäller litterära collage. Men upphovsmännens rättigheter ska fortfarande gå före allt annat.

Det mesta pekar på att Hegemann ändå inte vinner priset, men Författarförbundets text är ett sista försök att hindra henne från att vinna. Günter Grass, Günter Kunert, Christa Wolf och förra årets vinnare av Leipzigs bokmässepris, Sybille Lewitscharoff, är några som har skrivit under Författarförbundets text.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista