Ann Hallström. Foto: Jerome Vallet
lyrik

Ann Hallström om brutal utsatthet

Ann Hallström debuterade 2000 med diktsamling Det är en frånvaron av steg som knastrar. 2003 kom Öppna hjärta. Och i dag utkommer Saknaden.

Det är inte så, att Ann Hallström undviker att säga "Jag" i sin förra diktsamling Öppna hjärta. Det är tvärtom ett mycket distinkt "jag", som redan från början "får [sina] sprutor", som "har vapnet under kudden" och som "vill ha mer kött". Men det är ändå så, att jag/poesin i dikterna skickar iväg ett antal lösa verb utan subjekt och ett antal lösa substantiv med högst speciella adjektiviska bestämningar - och exakt det tillvägagångssättet ger poesin frihet och rörlighet mellan många olika och framförallt utsatta men förtigna subjekt, och beskriver dess ändamål.

I den nya diktsamlingen Saknaden tar temat från den förra samlingen tydligare och utförligare gestalt men förblir i allt väsentligt detsamma: världens upplösning, människornas och kvinnornas utsatthet, deras brutala och ofrivilliga utplaceringar i världen och i livet.

Boken börjar: "Du sa om henne: Hon skulle aldrig skriva. Det är om henne jag skriver."

Och längre fram heter det: "Den som skriver är ingen".

Sri Lanka är en sådan plats, där människorna finner sig utplacerade, och dess huvudstad och hotell är mer detaljerade belägenheter, där poesin/jag hos Ann Hallström uppehåller sig och låter sig förblanda med och tala inuti det skyddslösa livet. Kriget är en annan plats, prostitutionen en tredje, inspärrning, maktlöshet. Metoden och moralen i Hallströms poesi är ett envist hävdande av att människan både är oersättlig och utbytbar. Du är jag, men du är också bara du. Eller som i boken: "Hon var en han som var hon som var en han." Genom hela diktsviten Saknaden, och vad som också gör den till så mycket mer än en serie hoptråcklade rolldikter framställda under existensiellt vapenhot, löper Motstånd, som också är titeln på bokens sista avdelning. Två rader läser jag där:

Det här är en sång för många röster

Begrav mig så

Göran Sommardal, SR Kulturnytt
goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".