Best in show. Michael Dickinson
yttrandefrihet

Brittisk konstnär i Turkiet får böter

I Turkiet är det inte tillåtet att göra konst av premiärministern Tayyip Erdogan - i alla fall inte om han skildras som en hund i koppel. En brittisk collagekonstnär har efter flera rättegångar sluppit undan med böter för sitt konstverk och en karikatyr.

För fyra år ställde Michael Dickinson ut en tavla, ett collage där en hund kopplas av dåvarande amerikanske presidenten George W Bush. Hundens huvud - ett foto av premiärminister Tayip Erdogan. Verket kallades Best in show. Det ingick i en utställning som protesterade mot USA:s invasion av Irak.

Efter flera varv i rättapparaten dömdes Dickinson häromdagen för att ha förolämpat och vanhedrat premiärministern. Straffet på 425 dar i fängelse omvandlades direkt till böter på omkring 40 000 kronor. Men konstnären och universitetsläraren kommer inte betala i protest och domaren lät förstå att han slipper.

En lättnad för konstnären och universitetsläraren, som levt 24 år i Turkiet. Han har grundat en lokal gren av den internationella Stuckismrörelsen här. En radikal konströrelse grundad för elva år sedan. Den förespråkar föreställande konst med ett budskap. Medlemmar finns i hundratalet länder, bland annat i Örebro och Stockholm i Sverige.

Dickinsons budskap var för mycket för Turkiet. Andra som använt satir mot regeringen eller premiärministern har dock råkat mer illa ut, de har åtalats enligt paragraf 301 som förbjuder allt som kan anses som antiturkiskt. De har dömts till mångåriga fängelsestraff.

Maria Persson Löfgren, SR
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista