1 av 2
Severe clear visar Irakkrigets brutalitet. Foto: Mike Scotti.
2 av 2
Mike Scottis videoinspelningar och dagboksanteckningar är grunden till filmen. Foto: Mike Scotti.
film

Severe Clear inifrån Irakstriderna

Bara någon vecka efter att den amerikanska krigsfilmen the Hurt Locker vunnit sex Oscars har en ny film om Irakkriget haft premiär i USA. Men den nya filmen, Severe Clear, är inte ytterligare en spelfilm om kriget utan baseras helt på en amerikansk marinkårssoldats egna videoinspelningar från striderna.

Det låter som vilken krigsfilm som helst. Men det är det inte.

Det vi hör i filmen är marinkårssoldaten Mike Scotti i full aktion när han ger order till bakomvarande artilleriförband under de amerikanska truppernas framryckning mot Baghdad i Irakkrigets början 2003. Samtidigt öppnar hans kollegor eld mot irakiska soldater som befinner sig i närheten.

Ja, fucking war, rått och osminkat krig är faktiskt det som filmen Severe Clear som hade premiär i bland annat New York den gångna helgen handlar om. Filmen visar hur brutalt även inledningen av Irakkriget var, en period av kriget som ju ofta annars beskrivits som en enkel väg framåt mot Saddam Husseins fall. Men soldaten Mike Scottis filmsnuttar som han tog med sin videokamera under krigets inledande dagar visar en annan, mycket otäckare verklighet med hårda strider, många irakiska dödsoffer och svåra umbäranden för alla inblandade:

Filmskaparen Kristian Fraga är det som satt ihop Mike Scottis videoinspelningar till en dokumentärfilm som dock på många sätt påminnner om sen spelfilm. Fraga säger att han när han sett råmaterialet första gången så ville han skildra vad marinkårens motto, att utföra sitt arbete bra, verkligen innebär.

- Jag vill få folk att förstå soldaternas situation, för att utföra deras arbete bra krävs väldigt mycket förstörelse och blodsutgjutelse, säger Kristian Fraga som själv var emot kriget.

Filmens berättas också fram med hjälp av Mike Scottis dagboksanteckningar från sin krigsinsats. Och efter ha kommit till Irak helt övertygad om att bli mottagen som befriare och vara med och hitta massförstörelsevapen blir han över tid allt mer desillusionerad.

Mike Scotti kände att det var en förödande känsla för soldaterna att de aldrig hittade några massförstörelsevapen, han kände sig lurad när han kom hem säger han. Men regissören Kristian Fraga betonar att filmen inte tar ställning i huruvida Irakkriget var rätt eller ej.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista