Nyhet

Iran hindrar känd poet från utresa

Iranska myndigheter hindrar landets mest kända poet från att resa ut ur landet. 82-åriga Simin Behbahani, kallad "lejoninnan av Iran", greps av polis på flygplatsen och hennes pass beslagtogs.

Behbahani, som är så gott som blind, stoppades när hon skulle resa till Paris för att läsa sin poesi för en vecka sen. Enligt NPR förhördes hon hela natten och skickades sedan hem, utan sitt pass.

Iranska myndigheter har fortfarande inte anklagat henne för något brott, eller angett något skäl till att hennes pass beslagtogs. Hon har fortfarande inte fått tillbaks sitt pass.

Simin Behbahani har länge varit en av landets mest regimkritiska och frispråkiga poeter, men har hittills kunnat åtnjuta en viss form av frihet. Hennes texter har censurerats, men hon har kunnat resa utan hinder. Förra året vann hon ett pris i Paris för sin kamp för kvinnors rättigheter.

– Vi trodde alla att hon var orörbar. Och det är häpnadsväckande att en 82-årig kvinna, en kvinna som knappt kan se längre, en kvinna som bara varit en stolthet för Iran, nu är en fånge i sitt egna land, säger Farzaneh Milani, en av Behbahanis översättare, till NPR.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".