litteratur

Kaos och lycka är grannar i Beirut

Beirut är staden som ständigt är under uppbyggnad. Senast 2006 trasades den sönder än en gång. 
   Den evigt krigshärjade och kaotiska staden skildras i romanen Beirut jag älskar dig av konstnären och författaren Zena El Khalil.

Zena El Khalil skrev om kriget i bloggen Beirut Update. Om krig, kärlek, vänskap och sex. Och hur förvånansvärt mycket bomber faktiskt låter.
 – Du kan inte förstå hur högt ljudet är. Även om bomberna föll flera kvarter bort så hördes det som rakt över huvudet. Det är mycket skrämmande, säger Zena El Khalil.

Hon började blogga dagen efter de första bomberna fallit över Beirut sommaren 2006. För att bearbeta sin rädsla, rapportera om vad som hände, och för att hålla kontakt med vänner och familj. När kriget tog slut, slutade hon också blogga. Då fanns det viktigare saker att ta itu med.

Men skrivandet hade tagit fart, och blev till slut självbiografin, Beirut jag älskar dig. I romanen är Beirut en både kaotisk och älskvärd plats. Bomberna regnar, men stadens unga kan inte låta bli att ge sig ut på nätterna och supa, knulla och dansa. För att rensa skallen, och känna att de lever. Inte bara överlever.
 – Folk har mer energi i Beirut än någon annan stans jag varit. Kanske blir det så om man alltid lever med döden runt hörnet, säger Zena El Khalil.

Men, vid sidan av de moderna Beirutbornas festande, finns också nära på klichébilder av Libanon: mörka vackra svettiga män, mustiga kryddor, rytmisk dans hela natten. Zena El Khalil säger att hon vill leka med orientalism, västerlandets föreställningar om arabvärlden.
 – Nu finns det en sån medvetenhet om vår del av världen, så jag tycker det är kul att driva med gamla föreställningar, säger hon.

I sin konst skildrar hon ofta krig och våld. Små, små kalashnikovs och soldater i rosa plast till exempel. Att göra krigets symboler rosaglittrande är ett sätt att bearbeta det, göra om skrämmande saker till oförargliga objekt.

Just färgen rosa återkommer i Zena El Khalils olika uttryck. I romanen beskriver hon hur hon blir förhörd av Hizbollah, men bara kan tänka på att en flagga inne på Hizbollahs högkvarter är: babyrosa.
   Och just nu arbetar hon på nya konstprojekt som involverar ett propagandaflygblad som USA spred i Libanon efter kriget. Flygbladet var också rosa.
 – Jag är lite besatt av rosa. Rosa är en symbol för vår generation, och för konsumism. Det är en sån intagande färg, men ändå så flyktig, säger Zena El Khalil.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Beirut, jag älskar dig är översatt till svenska av Annika Ruth Persson.