Literattur

Lättnadens suck i Leipzig

Tyska författare drog en lättnadens suck i Leipzig i går när bokmässans pris gick till Georg Klein, och inte till plagiatanklagade Helene Hegemann.

Georg Klein fick priset för sin "Roman unserer Kindheit", meddelade jurymedlemmen Jens Bisky på torsdagen. Romanen, om barnens uppväxt i Västtyskland på 60-talet, var förhandstippad som vinnare, men osäkerheten var ändå stor.

Det fanns en chans att 17-åriga Helene Hegemann hade kunnat gå därifrån med prissumman på 15 000 euro, och skandalen hade då varit ett faktum. Tyska författarförbundet gick tidigare i veckan ut och fördömde brott mot upphovsrätten, ett direkt angrepp på Hegemanns roman "Axolotl Roadkill", som till största del består av plagiat. Själva nomineringen av romanen har sänkt bokmässans anseende, ansåg förra årets vinnare av priset, Sybille Lewitscharoff.

Men nu kunde alltså juryn lämna bokmässan med gott samvete.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".