Film

Film paketeras tillsammans med spel

Just nu pågår Buff, barn och ungdomsfilmfestivalen i Malmö. Naturligtvis visas en massa film. Men det blir allt vanligare att filmmakare inte bara lägger fram idéer om film, utan om film i kombination med spel. Så är till exempel fallet med Tompta som jagar finansiering.

Tompta, legenden om tomten, alltså inte den rödluvade som delar ut julklappar, utan de väsen som fanns på alla gårdar förr som var en del av folktron. Det är Ted Kjellsson som skapat en hel sagovärld kring detta. Och redan från allra första början planerades projektet både som film och dataspel. Och Ted Kjellsson ser samordningsfördelar både konstnärligt och ekonomiskt.

– Det handlar om stordriftsfördelning. Man kan dela design. Man kan dela delar av 3d-grejer. Och manusen, som självklart går hand i hand. Man kan bli jagad av tomtar i biosalongen, och när man kommer hem så väntar en tomte på en i spelet. Det finns mycket att utforska, säger Ted Kjellsson.

Men utvecklingen går framåt och mediebolagen måste hänga med. Nils Stokke är inköpare och programredaktör för NRK super, barnkanalen. Och han säger att barnen bryr sig mindre om var de hittar materialet och mer om vilket innehåll de får. Därför måste NRK även finnas i spelvärlden, trots att det är tv som är huvudverksamheten. Men problemet är såklart pengar.

– Det är klart att du måste flytta pengar från traditionell tv-produktion. Och det är en utveckling som är vansklig. Vi har en tablå och fyller vi inte den så är det svarta hål på tv-skärmen. Det är inte heller så fint, säger Nils Stokke, inköpare och programredaktör på NRK Super, Nrks barnkanal.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista