litteratur

Formsäker Zennström om liv utan kärlek

Författaren Maria Zennström är uppvuxen i Stockholm men har också bott tio år i Ryssland där hon utbildade sig på filmhögskolan i Moskva. Hon romandebuterade för nio år sedan med den kritikerrosade Katarinas sovjetiska upplevelser. Nu är hon tillbaka med boken Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek?.

Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek? För berättarjaget i Maria Zennströms dagboksroman är det torrt. Och introvert. Men framför allt tänkt. Hon har vänt alla känslor inåt, kommunicerar bara via sin text där livet skrivs fram och blir till i en oavbruten självanalys.
   Titelns undersökande fråga ger en fingervisning: Det kärlekslösa livet är en whiteboardtavla med uppritade pilar och boxar, där det förflutna är den stora fyrkanten och framtiden liten som en tändsticksask.

Erbjudanden om kärlek saknas inte. Men ingen duger. Bokens Maria är en felfinnare, fånge långt inne i sitt eget huvud. Ömheten för männen som vill ha henne glider över i förakt och irritation, de är så hjälplösa i sitt älskande.
   Hon längtar efter att få ge kärlek, längtar efter ett barn. Men vid fyllda 44 börjar det bli för sent. Samtidigt som det alltid varit för sent, framtiden har aldrig funnits.

Maria Zennström rör sig formsäkert mellan minnen, brev och brottstycken ur vardagen. Berättarjagets förtvivlan är enkel och rak, sådär som den ofta uttrycks på dagboksspråk. Man vill bli hennes terapeut, säga åt henne att sluta skriva och börja tala, sluta idépröva och börja leva.     
   Och kanske är det det där intellektuella förhållningssättet hon har till sin förtvivlan (sorgligt i sig förstås) som blockerar texten en smula. För mitt i allt det avslöjande och utlämnande kring bokens intima teman om kropp och kön, finns en viss distans. Och det är bra, det värker så det räcker ändå.

Clara Törnvall, SR Kulturnytt
clara.tornvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista