Jackie Chan i 2009 års Grundandet av en nation.
film

Statsvänlig film hyllar kommunistparti

Det kinesiska kommunistpartiet fyller 90 år 2011, och till jubileet planeras en extravagant hyllningsfilm. Kinas största statliga filmbolag, China Film Group, har gått i täten för en ny generation statsvänlig film som blandar blandar traditionell propaganda med nutida kändisglamour.

Det kinesiska kommunistpartiets 90-årsdag nästa år kommer att firas med filmpremiär och miljöerna för "Grundande av ett parti" är redan utvalda i ordförande Mao Zedongs hemtrakt nära Changsha i Hunanprovinsen.
   Precis som hyllningsfilmen "Grundandet av en nation"" som kom ut lagom till Folkrepublekens 60-årsjubileum förra året ska filmen om kommunistpartiets födelse bäras upp av skådespelare som är kända från den kommersiella filmvärlden. I den förra spelade bland annat Jackie Chan, Jet Li och ett hundratal andra ur den kinesiskspråkiga skådespelargräddan.

Att synas i den här typen av partivänlig film erbjuder en möjlighet för filmstjärnor från Taiwan och Hongkong att skapa en kinavänlig image och på det sättet säkra relationerna med en stor filmmarknad.
   Det finns tidigare exempel på att filmstjärnor straffats med dålig publicitet och arbetsförbud i Kina, som Tang Wei som förförde en japansk agent i Ang Lees Lust, caution och inte syntes i en ny film på nästan tre år.

Den kinesiska biografindustrin kontrolleras noggrant och anledningen till att "Grundandet av en nation" lyckades dra in över 400 miljoner kronor trots det något svårsålda ämnet var att över 60 procent av biljetterna var gruppbiljetter som förbokades av statliga företag och förvaltningar för deras anställda, och man kan anta att den kommande filmen för att fira kommunistpartiets 90-årsdag kommer att få samma draghjälp.

Hanna Sahlberg, SR Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".